Aproape 13% din cele mai populare jocuri de Android conţin reclame agresive care pot trimite numărul de telefon al utilizatorilor către terţi, potrivit unui studiu realizat de producătorul antivirus Bitdefender.
Astfel, reclamele agresive din jocurile instalate pe telefonul mobil pot fi folosite pentru a colecta cantităţi uriaşe de date personale. Informaţiile personale sunt apoi vândute sau distribuite companiilor de publicitate sau altor entităţi, fără a informa utilizatorul în mod explicit cu privire la acest lucru.
Unul dintre jocurile prin intermediul căruia sunt colectate date personale este Speed Parking 3D, aflat pe locul 35 în Google Play în topul celor mai descărcate aplicaţii gratuite din România, cu peste 4 milioane de utilizatori activi.
Practic, aplicaţia solicită diverse informaţii de care poate sau poate să nu aibă nevoie pentru funcţionare, printre care şi numărul de telefon. Potrivit descrierii din Google Play, ’’aplicaţia determină numărul de telefon şi ID-ul de gadget, dacă un apel este activ, precum şi numărul de la distanţă conectat printr-un apel’’, potrivit studiului citat.
Această funcţie a jocului îl expune nu doar pe utilizator, dar şi pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbeşte la telefon. În plus, programul îi înregistrează şi adresa de email.
Aplicaţii periculoase
Alte aplicaţii din topul celor mai descărcate în România care înregistrează informaţii confidenţiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce încarcă numărul de telefon către baze de date terţe sau Rubik’s Cube 3D şi Speedtest.net care, în plus, înregistrează şi locaţia utilizatorului. Mai mult decât atât Rubik’s Cube 3D accesează şi fotografiile din terminal.
Cei mai mulţi furnizori de reclame menţionează în politica de confidenţialitate că ar putea distribui date personale către alte entităţi, însă aceste infor