Guvernul vrea să reducă numărul organismelor intermediare şi a programelor operaţionale, pentru simplificarea procedurilor de accesare şi implementare a fondurilor europene în exerciţiul 2014-2020, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, la conferinţa Mediafax talks about SMEs.
"Vom discuta în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri, n.r.) câte organisme intermediare şi câte programe operaţionale vom avea pentru exerciţiul 2014-2020. Acum avem câte şapte din fiecare, dar vrem să reducem numărul acestora”, a spus Teodorovici.
Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere descentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene, astfel că la nivel central vor fi menţinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, în timp ce cele mai mici vor fi transferate la Agenţiile Regionale de Dezvoltare.
"Vrem să mergem pe descentralizare spre regiuni, dar şi pe simplificare. Vrem să implicăm mai mult sistemul bancar şi mediul privat în implementarea proiectelor cu fonduri UE. Cred în sistemul bancar mai mult, pentru că cineva mai exigent stă cu ochii pe sistemul bancar", a adăugat Teodorovici.
El a arătat că România trebuie să fie pregătită pentru exerciţiul 2014-2020, astfel încât trecerea să se facă fără sincope şi blocări.
"Primul pas îl vom face în luna mai când vom trimite primul acord de parteneriat dintre România şi UE, în care vor fi trecute priorităţile de finanţat. În luna septembrie vrem să avem deja proiectele de programe operaţionale, astfel ca anul acesta să fie aprobate cât mai multe dintre acestea de către UE, să nu stăm anul viitor să facem aceste formalităţi. Fiecare funcţionar are obligaţia să cheltuiască cei 21,8 miliarde de euro din prima zi", a arătat Teodorovici.
În acelaşi timp, ministrul a reiterat că numărul angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene trebuie r