Fabrica de vinuri şi şampanie "Spumante Silvania" a intrat în faliment pentru o datorie de 1,8 milioane de lei. Soluţiile propuse de lichidatorul judiciar şi unul dintre acţionari sunt diametral opuse.
Lichidatorul judiciar crede că singura variantă pentru acoperirea datoriilor şi a creanţelor pe care le are în acest moment producătorul de şampanie este vânzarea fabricii, dar mai întâi trebuie aşteptată sentinţa instanţei în acest sens. Nu asta crede şi acţionarul, care a preluat societatea cu ani în urmă. Acesta e convins că firma poate fi rentabilizată, prin vânzarea şampaniei care e acum pe stoc.
"Eu am un punct de vedere că această vânzare trebuia făcută absolut la pachet şi să se atragă prin publicitate un procesator", a declarat Sorin Cosma, lichidator judiciar.
"Dacă se vinde şampania din beciuri se pot plăti toşi creditorii, inclusiv eu care sunt creditor la Spumante Silvania, fără să ne atingem de active. Valoarea lor de inventar, cât s-a cheltuit pe ele este undeva la 16 miliarde", spune Maria Mihăilă, acţionar.
Divergenţe sunt între cele două părţi şi când vine vorba de rentabilitatea societăţii, înainte de a intra în faliment.
"Pur şi simplu s-au făcut pierderi continue în societate. De la deschiderea insolvenţei până la data la care s-a depus solicitarea de intrare în faliment s-au mai făcut pierderi de peste 600.000 lei", mai spune Sorin Cosma.
Primăria din Şimleu Silvaniei crede că activitatea acestei societăţi ar trebui susţinută, mai cu seamă că este vorba de unul dintre cele mai puternice mărci din zonă.
"Şampania Silvania, fără lipsă de modestie, este, din punctul nostru de vedere, cea mai bună şampanie de pe piaţa românească", a declarat Septimiu Ţurcaş, primarul Şimleului Silvaniei.
Tradiţia vinificatului ştiinţific în Şimleu Silvaniei a început în anul 1820, când au fost săpate sub un deal din apropi