Sistemul imunitar reprezintă mecanismul prin care celulele îşi organizează apărarea faţă de virusuri, bacterii etc. Ca să îşi îndeplinească această misiune cu brio, ele au nevoie de “combustibil” de cea mai bună calitate, adică de alimente cât mai sănătoase. Specialista ziarului Libertatrea, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist, ni le recomandă pe cele mai importante. Sistemul imunitar reprezintă mecanismul prin care celulele îşi organizează apărarea faţă de virusuri, bacterii etc. Ca să îşi îndeplinească această misiune cu brio, ele au nevoie de “combustibil” de cea mai bună calitate, adică de alimente cât mai sănătoase. Specialista ziarului Libertatrea, lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist, ni le recomandă pe cele mai importante.
Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în alimente semipreparate, pline de grăsimi, sare sau zahăr, alergiile nediagnosticate, lipsa exerciţiului fizic, lipsa unui somn odihnitor de 8 ore, consumul constant de apă de la robinet, băuturile carbogazoase dulci sau alcoolice, fumatul ori stresul sunt doar câţiva factori care pot declanşa o criză a sistemului imunitar.
Consecinţele acestui colaps în sistemul de apărare al organismului se pot manifesta prin instalarea răcelilor şi a gripelor, a alergiilor, a senzaţiei de oboseală şi de letargie, a problemelor gastrointestinale, a unor infecţii repetate sau a semnelor de îmbătrânire prematură.
Delectează-te cu… vitamine!
Ca să ţină la distanţă infecţiile, organismul are nevoie de vitamina C. Iar cele mai bune surse de vitamina C sunt agrişele, măceşele, coacăzele, căpşunele, citricele, ardeiul roşu şi verde, varza, roşiile şi spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C variază între 70 şi 75 mg. În perioada de sarcină şi de alăptare se recomandă 150 mg/zi.
O dietă bogată în alimente care conţin vitamina A şi beta caroten (lapte, brânză, gălben