Un grup de elevi ai liceului Teoretic „Petre Pandrea” din Balş a reuşit, pentru al patrulea an consecutiv, să se remarce la Concursul Naţional de Fizică Aplicată şi Inventică „Paşi pe urmele lui Edison”, care a avut loc la finele săptămânii trecute, la Cluj. Liceenii din Balş au reuşit să obţină, din nou, primul loc al concursului care le-a adus, pe lângă diplomele de participare, şi patru sute de lei, bani alocaţi de Societatea Română de Fizică.
„Se consumă două doze de suc, iar din PET-urile metalice rezultate se construieşte un motor termic solar Stirling”. Aşa a început reprezentaţia elevilor din Balş care au convins că invenţia lor merită să ocupe primul loc în concursul de la Cluj. Cele două grupe formate din câte patru profesori universitari care s-au ocupat cu jurizarea au fost convinse încă din primul minut de contact cu adolescenţii din Balş, care nu erau deloc noi la Cluj, că merită să câştige. Andreea Dumitraşcu, Silviu Cristian Pârlea, Ionuţ Alin Ilie şi Andreea Dincovici, care nu s-a putut deplasa la Cluj din cauza unei probleme de sănătate, s-au pregătit intens pentru acest concurs. Având în vedere rezultatele obţinute în ultimii ani la acest concurs, se poate spune că Liceul Teoretic, care până nu demult era spaima rezultatelor la concursurilor de chimie, datorită profesoarei Teodora Diaconu, a devenit o şcoală de temut atunci când vine vorba de inventică şi fizică. Aceste rezultate au fost realizate cu aportul profesorilor de fizică Marian Anghel şi Marcel Tănasie.
„A fost un prim loc bine meritat!”
Marcel Tănasie, unul dintre profesorii care s-a deplasat la Cluj cu echipa de mici fizicieni din Balş, consideră că invenţia elevilor olteni a meritat fără discuţii primul loc, dar totodată susţine că a fost o concurenţă foarte aprigă între grupele de elevi prezente.
„La această fază a concursului au participat 14