Mai multi cetãteni s-au adresat redactiei ziarului TIMPUL nedumeriti fiind de tonul, sensibil-ultimativ, al scrisorilor prin care erau informati de cãtre Compania Nationalã de Asigurãri în Medicinã cã ar fi obligati sã plãteascã politele. Cum multi dintre cei vizati sunt plecati de ani de zile peste hotare, unde muncesc si, desigur, achitã taxele de asigurãri, oamenii au fost uimiti de ce urmeazã sã li se întâmple celor care nu vor achita polite în R. Moldova, chiar dacã vin cel mult o datã pe an acasã, în vacantã.
Fondatori de întreprinderi individuale, arendasi, arendatori, alti cetãteni care nu sunt angajati si nu sunt asigurati de guvern, mai au cinci zile pentru a achita polita de asigurare. În afarã de aceasta, pânã la 31 martie acestia pot beneficia de o reducere de 50 la sutã, în caz contrar, persoanele care nu se asigurã conform prevederilor Legii asigurãrii obligatorii de asistentã medicalã nu vor beneficia de întreg spectrul de servicii medicale inclus în Programul unic. De asemenea, acestia vor fi limitati la accesarea serviciilor medicale si de ambulatoriu prestate de cãtre medicii specialisti, investigatiile de diagnostic de înaltã performantã, precum si la medicamentele compensate din cadrul asistentei medicale primare.
Comunicare directã cu asiguratii
Contactati de ziarul TIMPUL, reprezentantii CNAM ne-au informat cã scrisorile de înstiintare expediate la adresa potentialilor beneficiari sunt o tehnicã de comunicare directã cu cetãtenii si cã datoritã lor a crescut numãrul de persoane asigurate în mod individual.
Astfel, scrisorile informeazã despre caracterul obligatoriu al asigurãrii prevãzut în Legea asigurãrii obligatorii de asistentã medicalã (nr. 1585-XIII din data de 27.02.2002), iar fiecare destinatar al scrisorii este înstiintat si despre termenul limitã pentru achitarea politei. În acest mod, cei care vor procura pol