Premierul britanic, David Cameron, a promis înăsprirea condiţiilor de acordare a beneficiilor sociale migranţilor din Uniunea Europeană. Într-un discurs la o universitate din estul Angliei, şeful Guvernului a anunţat restricţii pentru acordarea acestor beneficii către cetăţenii din alte state, care nu lucrează timp de şase luni. Imediat după discurs, însă, unele dintre afirmaţiile sale au fost contestate ca fiind aplicabile unui număr relativ mic de persoane.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Europenii vor trebui să dovedească faptul că sunt cu adevărat în căutare de lucru, pentru a continua să primească alocaţie de şomaj după şase luni, a fost unul dintre anunţurile făcute de premier în discursul său.
Alte restricţii s-au referit la alocarea de locuinţe sociale pentru cei proveniţi din Zona Economică Europeană (EEA), care cuprinde pe lângă cele 27 de state UE şi Norvegia, Islanda şi Lichtenstein, premierul anunţând o perioadă de minimum doi ani de reşedinţă pentru cei care vor solicita o astfel de locuinţă, precum şi acces mai strict controlat la servicii de sănătate.
Dar de abia îşi anunţase premierul Cameron intenţiile, că semnele de întrebare au şi apărut, chiar din propria sa tabără. De pildă, purtătorul de cuvânt al oficiului său Downing Street nr. 10 nu a putut preciza câte persoane vor fi afectate de măsurile anunţate. În plus, el a precizat că doar 10 până la 20 de milioane de lire sterline anual nu sunt recuperate de la alte state EEA de pe urma tratamentelor cetăţenilor europeni în serviciul naţional de sănătate (NHS), care are un buget anual de 100 de miliarde de lire.
Apoi au apărut alte statistici oficiale, care arată că migranţii din cele opt state foste comuniste care au aderat la UE în 2004 au grad mai înalt de ocupare pe piaţa muncii din Marea Britanie, decât populaţia autohtonă, rate de solicitare de benef