Coreea de Nord ameninţă direct SUA. Regimul comunist de la Phenian se declară gata să atace "toate bazele militare americane din regiunea Asia-Pacific" dar şi Coreea de Sud. În ciuda acestui ton belicos şi a tirului reuşit în decembrie anul trecut cu o rachetă balistică, experţii sunt de părere că Phenianul este încă incapabil să lanseze o armă intercontinentală care să lovească America.
Nu e pentru prima dată că Phenianul ameninţă. Să nu uităm că acum două săptămâni, imediat după adoptarea unor noi sancţiuni internaţionale împotriva regimului stalinist după ce acesta efectuase un test nuclear, Coreea de Nord ameninţase deja America cu atacuri şi declarase că rupe un pact de neagresiune cu sudul. Două minicuni una după alta: în primul rând toată lumea ştie că rachetele nord-coreene nu pot atinge SUA, iar apoi nu există nici un pact de neagresiune cu sudul, există doar un armistiţiu semnat acum 6 decenii între cele două părţi ale insulei. De această dată Phenianul vrea să fie mai realist, ameninţă ţinte ce-i sunt mai la îndemână, teritorii americane din Pacific, Hawai şi Guam. În opinia specialiştilor, aceste declaraţii apocaliptice survin adesea în momentul în care au loc manevre comune americano-sud-coreene, ceea ce este şi cazul acum. Apoi, există poate şi raţiuni interne, fricţiuni între liderul suprem Kim Jong Un şi o parte din responsabilii militari privind locul armatei în dispozitivul puterii. Pentru specialistul Pierre Rigoulot, nu e vorba decât despre nişte declaraţii aiuristice:
"Când vezi cà liderul suprem Kim Jong Un a cerut armatei să reacţioneze cu viteza luminii, e ceva foarte poetic dar rămâne o glumă. Nord-coreenii nu sunt nebuni, nu vor să fie vitrificaţi de o ripostă americană" spune analistul francez.
Glumă poate pentru occidentali, dar la faţa locului lucrurile fără îndoială că sunt serioase. Unităţile speciale "strateg