Două treimi din posesorii de telefoane refuză să se despartă de ele chiar şi pentru perioade scurte de timp şi le verifică obsesiv de zeci de ori pe zi, semn că au devenit dependenţi de mobile.
Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie (engl. nomophobia – no mobile phone phobia), care se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.
Fobia afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat recent de SecurEnvoy, o companie britanică specializată în sisteme de specialitate pentru dispozitive mobile. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu câţiva ani, când 53% din oameni au mărturisit că au toate simptomele acestei fobii.
„Studiul din 2008 arăta că fobia afectează mai mult bărbaţii, dar în prezent, ea este întâlnită mai mult la femei”, spune Andy Kemshall, co-fondatorul SecurEnvoy. Pe categorii de vârstă, cei mai dependenţi de telefon sunt, aşa cum era de aşteptat, tinerii între 18 şi 24 de ani. 77% din ei au declarat în cadrul studiului britanic că nu reuşesc să stea departe de mobil mai mult de câteva minute.
Sindromul telefonului-fantomă
Multe persoane spun în glumă că sunt dependente de telefonul mobil, dar sunt puţine cele care conştientizează cu adevărat că au această problemă. Un semn alarmant ar trebui să fie ceea ce psihologii numesc sindromul telefonului-fantomă: simţi că telefonul sună ori vibrează în buzunar sau în geantă, dar când îl verifici, constaţi că nu nu ai niciun apel pierdut. Un studiu condus de specialiştii Universităţii Indiana arăta că nu mai puţin de 89% din studenţii incluşi într-un