Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău va dispune măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare menite să prevină orice episoade neplăcute cu adresabilitate la sănătatea publică, în condiţiile apropierii Sărbătorilor Pascale, când un interes major este manifestat de către consumatori în ceea ce priveşte, în primul rând, sacrificarea şi comercializarea mieilor, dar şi conditiile de producere, transport, depozitare şi comercializare a celorlalte produse alimentare specifice, respectiv ouă, lapte şi produse lactate, precum şi diverse produse de panificaţie.
Acţiunile de control vor viza modul de respectare a condiţiilor sanitar veterinare din târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi alimentaţie publică. Circumscripţiile sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi circumscripţiile sanitare veterinare zonale în perioadele 25 - 31 martie 2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 20 aprilie - 5 mai 2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) vor avea un program prelungit de lucru la sediul fiecăreia dintre ele, fiind afişate atât programul zilnic, cât şi persoanele responsabile şi numărul de telefon.
Sacrificarea, doar în unităţi autorizate şi în spaţii special amenajate
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare (publicate pe site-ul ANSVSA), precum şi în locuri special amenajate temporar în care se asigură supravegherea sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 privind cerinţele generale de igienă pentru alimente şi Reg. (CE) nr. 853/2004 care stabileşte cerinţele specifice de igienă pentru produsele de origine animală. „Înfiinţarea la nivelul judeţului Buzău a unor locur