In perioada 15 martie - 15 aprilie 2013, sarbatorim „Luna Padurii”, unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, care reprezinta un prilej de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor, a rolului esential pe care il au in mentinerea echilibrului ecologic.
„Si in acest an Agentia pentru Protectia Mediului Botosani va sarbatori Luna Padurii prin organizarea de actiuni plantare de copaci si de salubrizare a padurilor in colaborare cu Directia Silvica Botosani si unitatile de invatamant din judet. Dorim, in acest mod, sa atragem atentia tuturor asupra responsabilitatii pe care o avem fata de PaDURE, ca principal factor activ in mentinerea si imbunatatirea mediului inconjurator”, a precizat directorul executiv al APM Botosani, ing. Eugen Mateciuc.
In Romania, majoritatea ecosistemelor naturale sunt specifice padurilor, caracterizate printr-o mare diversitate faunistica si floristica. Padurea reprezinta baza economica a productiei de lemn si alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt si functiile speciale de protectie a mediului prin protectia solului impotriva eroziunii, a alunecarilor de teren si desertificarii, ameliorarea factorilor climatici, imbunatatirea bilantului hidric si asigurarea puritatii apelor.
In judetul Botosani, fondul forestier cuprinde o serie de arii naturale protejate, reprezentative din punct de vedere al biodiversitatii, fiind prezente numeroase tipuri de habitate de padure, de silvostepa si stepa, habitate protejate la nivel european care adapostesc specii lemnoase cu o valoare ecologica exceptionala.
Rezervatiile naturale de tip forestier din judetul Botosani, preluate in custodie de catre Directia Silvica Botosani, sunt: Padurea Tudora, Padurea Ciornohal, Arinisul de la Horlaceni si Fagetul Secular Stuhoasa. Suprafata totala a acestor