La nivel macroeconomic, Romania are un potential important de dezvoltare in sectorul bancar, insa realitatea de la nivelul microeconomic dezvaluie lipsa de bancabilitate si povara ratelor in buzunarele romanilor, potrivit unei prezentari a economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.
Cifrele oficiale arata ca ponderea creditului neguvernamental in economie era de 38,4% din PIB la finalul anului 2012, cu mult sub nivelul altor tari europene, unde se ridica la 100% din PIB sau peste, in cazul unor tari cu economie preponderent financiara, precum Luxemburg sau Cipru.
"Romanii platesc cele mai mari rate"
Romania se afla pe ultimele locuri in Europa cu cel mai redus personal bancar, in contextul in care peste 11.000 de angajati au parasit sistemul financiar in ultimii patru ani, pe fondul crizei economice. Ponderea angajatilor din sistemul financiar (cu exceptia industriei asigurarilor) este de 0,49% raportat la populatie, fata de o medie europeana de 0,79%.
"De multe ori ce se vede la nivel macroeconomic nu isi gaseste contrapondere la nivel micro. Daca luam in calcul ca o treime din populatie traieste la tara si este nebancabila, ajungem la media europeana. In plus, degeaba este loc pentru creditare la nivel macro, daca populatia este printre cele mai sarace din Europa", a explicat Valentin Lazea.
In consecinta, romanii ajung sa plateasca, in realitate, cele mai mari rate bancare din Europa, raportat la venituri. Articolul intreg il puteti citi pe Business24.