Există mai multe teorii care tratează problema motivării fugii lui Pacepa în iulie 1978. Una dintre ele susţine că îi era teamă de iminenta deconspirare a sa ca agent KGB, că îi era teamă că vor fi făcute publice activităţi ilegale sau ambele. O altă teorie susţine că i s-ar fi ordonat din partea KGB-ului să procedeze aşa. Pacepa, însă, şi-a explicat plecarea arătând că era un iubitor al democraţiei şi un pro-american în secret.
Aşa susţine istoricul Larry Watts care mai arată că, în momentul acesta, plecarea generalului Pacepa din ţară este un domeniu al speculaţiilor mai degrabă decât al cunoaşterii, dar prima ipoteză este cea mai probabilă.
Scriitorul american spune că Pacepa s-ar fi putut baza pe sprijinul pe care i l-ar fi putut oferi un grup din interiorul Statelor Unite, interesat în subminarea suportului pe care Washingtonul îl oferea României: „Spre exemplu, una dintre organizaţiile Ungaro-Americane care insistau să afirme că România a practicat genocidul în ceea ce-i privea pe etnicii maghiari din Transilvania. Există însă şi posibilitatea că el exprima nemulţumiri personale de un fel sau altul”.
Pacepa a tecunoscut că a lucrat pentru KGB
După plecarea din România, Pacepa a declarat atât echipelor germane, cât şi celor americane implicate în debrifarea sa, că a lucrat direct în favoarea KGB-ului – deşi era la vremea respectivă adjunctul şefului serviciilor de informatii externe, susţine sovietologul Larry Watts.
„Desigur că la vremea respectivă Pacepa încerca să acrediteze ideea că Securitatea – şi Ceauşescu - erau agenţi ai Moscovei, dar afirmaţiile sale privind faptul că raporta direct şefilor KGB au fost explicite şi nu doar metaforice.
În cadrul unui simpozion public referitor la activitatea KGB-ului, în cadrul căruia a dezbătut problematica cu James Woolsey, fost director al CIA şi cu fostul disident