Producătorul polonez Ernest Rogalski a realizat un scurt film 3D ce reconstruieşte imaginea Varşoviei din anul 1935, înainte ca oraşul să fi fost distrus de atacurile germanilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Tribune de Genève.
Astfel, telespectatorii pot vizita virtual capitala Poloniei, bucurându-se de frumuseţea arhitecturală din perioada interbelică.
“Este o muncă impresionantă. Am revăzut strada pe care mi-am petrecut tinereţea”, a spus Stefan Zoltowski, un bătrân în vârstă de 84 de ani, la ieşirea din sala de cinema. Acesta a povestit emoţionat că părinţii săi locuiau într-o casă situată chiar în centrul Varşoviei, care a fost însă distrusă în proporţie de 80% în anul 1944. Astăzi, în locul casei în care Stefan a copilărit a fost construit un centru comercial, adiacent Palatului Culturii şi Ştiinţei, o clădire imensă construită de URSS ca dar pentru poporul polonez.
Pentru realizarea peliculei, producătorii au făcut documentări îndelungate, consultând diverse albume cu fotografii realizate în perioada respectivă şi discutând cu locuitorii.
„Recrearea spiritului şi atmosferei de pe străzile din centrul Varşoviei de la începutul anilor ’30 a fost pentru noi pe cât de solicitantă, pe atât de incitantă.”, a explicat Anna Sienkiewicz-Rogowska, preşedintele Polish Film Institute’s Department of Film Culture Dissemination and Promotion.
„Multe clădiri au fost distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi realizarea imaginilor care să fie cât mai aproape de fotografiile descoperite în timpul documentării (...) a fost o provocare grea pentru autorii filmului”, a adăugat aceasta.
Potrivit sursei citate, doar trei oraşe europene – Varşovia, Frankfurt şi Hamburg – dispuneau de documentaţie cartografică desenată la o scară de 1:200. Aceste planuri, alături de informaţiile furnizate de regis