In agricultura botosaneana se fac pasi importanti spre „noutate”, spre profit din culturi de care unii fermieri abia au auzit. Sunt culturi exotice care le deschid calea spre export in Europa, spre profit, culturi indraznete care sparg traditionalul zonei. Astfel, in locul lanurilor de porumb au aparut plantatii de salcie energetic, paulownia sau, armurariu.
In aceasta nota a noutatii s-a inscris si infiintarea culturii de salcie energetica pe o suprafata de 100 de hectare. „Firma Aquaterm Green Energy are, de anul trecut, o astfel de cultura, in premiera in Botosani. Este o cultura rezistenta la seceta, rentabila, productia poate fi valorificata atat pe plan intern cat si pe plan extern. Salcia energetica, asa cum ii arata si numele, este folosita in domeniul energiei regenerabile, pentru productia de peleti si brichete. Cutura a fost infiintata in Curtesti, anul trecut, iar in vreo doi, trei ani intra la valorificare”, spune Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole Botosani.
Cultura cu contract ferm in Austria, de la infiintare
O alta cultura iesita din tiparele traditiei agricole a zonei este cea de armurariu. O societate agricola a adus aceasta cultura in judet, fiind singura cultura de acest fel compacta, de suprafata mare, din Romania. Directorul Delibas spune ca aceasta planta este cultivata in zona Draguseni, pe o suprafata de 50 de hectare.
„Toata productia din anul trecut a fost destinata exportului, cu contract ferm in Austria. Necesita tehnologii mai aparte, mai multa atentie la toate lucrarile, de la semanat pana la recoltat”, mai spune directorul Directiei Agricole. Potrivit acestuia, infiintarea culturii, cu toate costurile, ajunge cam la 800- 1.000 de euro la hectar. Iar la hectar se obtin intre 1.300 si 1.500 de kilograme, in conditiile in are kilogramul se vinde cu 2-3 euro. Este o cultura mai ciudata la prima