TIMIŞOARA. Maxim 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în condiţii VIP. Atât ar putea cere spitalele timişorene bolnavilor care vor să fie trataţi „special” în timpul tratării unei boli. Prevederea apare în noul contract cadru al Ministerului Sănătăţii, iar banii ar rămâne în totalitate unităţii sanitare. În acest fel fiecare secţie din unitatea respectivă ar putea face rost de bani în plus. În prevederile noului act normativ s-a prevăzut un tarif de 200 de lei pe zi pe care spitalele publice şi private îl încasează de la asiguraţi pentru serviciile hoteliere(cazare şi masă) cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora, se arată în actul normativ. Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara dispune de mai multe saloane renovate, multe dintre ele cu bani de la anumiţi sponsori, fiecare secţie s-a descurcat cum a putut şi a renovat de-a lungul anilor saloanele, au cumpărat apoi mobilier nou, lenjerie, au dotat băile cu instalaţii sanitare noi, însă la ora actuală nu percept taxă pentru ele. La Clinica Bega existau până în urmă cu doi ani, două saloane cu plată, de două locuri, cu baie, televizor, cuptor cu microunde pentru care se percepea un tarif pe ti pentru mamele care doreau un conform sporit pe timpul naşterii.
Avem saloane amenajate pe mai multe secţii, dar pentru ele nu se percepe taxă, ne-a spus Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean din Timişoara.
Nici la Spitalul Municipal nu sunt saloane VIP, unde să dai bani pentru o zi de cazare. Aici au câte un salon amenajat frumos, cu mai puţine bani doar două secţii, este vorba despre Clinica de Chirurgie Generală şi cea de Medicină Internă, însă cazarea se face fără bani. Cu un tarif rezonabil de 100 de lei pe zi, în situaţia în care spitalele sunt foarte căutate, pentru doar un pat într-un salon VIP, o unitate sanitară ar avea venituri