Raluca Turcan (foto), membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a transmis marţi, un comunicat de presă, prin care a anunţat votarea, în data de 19 martie, în şedinţa comisiei, implementarea programului „Fructe în şcoli”, spunând că programul va ţine elevii departe de spital.
„Copiii trebuie învăţaţi să consume mai multe fructe şi mai puţine dulciuri. Iar pe termen lung, implementarea acestui program, la vârsta la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitor afecţiuni (cum ar fi obezitatea sau diabetul) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă”, spune Raluca Turcan.
Problema este, însă, ca autorităţile responsabile de implementarea programului să-l facă funcţional. La Sibiu acest lucru nu s-a întâmplat, spune Turcan.
„De exemplu, la Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu a organizat licitaţii pentru mere în şcoli în ultimii doi ani, însă la licitaţie nu s-au prezentat agenţii economici din domeniu. Singura firmă care a depus dosarul nu s-a mai prezentat pentru semnarea contractului”, scrie Raluca Turcan în comunicat.
Numarul de elevi din clasele 0-VIII în anul şcolar 2012-2013 este de 37.213, iar valoarea estimată a contractului pentru furnizarea de mere pentru 73 de zile (4 martie – 21 iunie) era de aproximativ 179.700 euro fără TVA.
Bani pentru acest proiect – sunt (peste 70 la sută sunt fonduri europene). Ca urmare a solicitării de fonduri suplimentare pentru implementarea programului în anul şcolar 2012- 2013 – maxim 5 milioane de euro în plus faţă de 4.994.100 euro plafonul naţional anual – România a fost atenţionată de comisia Europeană asupra gradului redus de absorbţie înregistrat în anii precedenţi.
„Sper ca autorităţile locale competente, cât şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să se mobiliz