Este greu să-ţi închipui o lume fără fursecuri şi, mai ales, fără fursecuri cu fulgi de ciocolată. Acest desert foarte iubit a fost, de fapt, inventat accidental, în 1930, de către Ruth Graves Wakerfield care, împreună cu soţul ei, conducea hanul „Toll House“ din statul american Massachusetts.
Ruth era nutriţionist şi lector pe probleme gastronomice. Ea gătea deseori pentru oaspeţii hanului şi chiar era foarte cunoscută pe plan local pentru gama impresionantă de deserturi servite, scrie „Business Insider“.
Se spune că „nevoia este mama născocirilor“ şi la fel a fost şi în cazul lui Ruth. Într-o seară, Ruth a decis să facă fursecuri după o reţetă populară în acea perioadă, pentru a-şi servi oaspeţii. În timp ce s-a apucat să coacă fursecurile, Ruth a descoperit că nu mai are ciocolată de casă, necesară în acea reţetă. Atunci ea a sfărâmat o bucată de ciocolată demi-dulce de la Nestle, bucată primită chiar din partea lui Andrew Nestle.
Ruth se aştepta ca ciocolata să se topească şi să se împrăştie prin aluat la fel cum ar fi făcut-o o ciocolată normală. În loc să se întâmple asta, bucăţelele de ciocolată s-au înmuiat, dar şi-au păstrat forma individuală, şi aşa s-a inventat fursecul cu fulgi de ciocolată.
Primele fursecuri făcute în acest fel s-au dovedit a fi un succes imens, aşa că Ruth nu a avut de ales decât să repete reţeta. Ea şi-a denumit invenţia „Fursec de Ciocolată Crocant“ şi a publicat reţeta în diverse ziare din Boston şi din New England.
Atunci când reţeta a fost prezentată într-un program radio de gastronomie, popularitatea fursecului a crescut şi desertul a devenit favoritul americanilor. Din acest motiv, vânzările la ciocolata Nestle au atins cote impresionante.
În schimbul unei aprovizionări pe viaţă cu ciocolată, Ruth şi-a dat acordul pentru folosirea reţetei sale pe ambalajele ciocolate