A fost numită singura femeie-pilot în viaţă, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari. Spunem „a fost numită”, deoarece această femeie deosebită a încetat din viaţă duminică, la remarcabila vârstă de 100 de ani. Era singura supravieţuitoare a Escadrilei Albe…
Totul a început în 1935, când Mariana Drăgescu, care pe atunci avea 23 de ani, a obtinut brevetul de pilot. Erau vremuri în care puţine femei se puteau mândri cu o asemenea performanţă, iar ea manifesta încă din adolescenţă o atracţie specială pentru patinaj, înot, echitaţie, schi, totul culminând cu aviaţia.
TOP 3 recomandările editorilor:
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se înfiinţează Mişcarea Populară! Scenariul lui Traian Băsescu prinde conturAutostradă prin zgârie-nori. Culmea culmilor: au băgat șoseaua prin clădire și plătesc chirie pentru spațiul ocupat | GALERIE FOTO
Reacția lui Mircea Badea la decizia lui Ciutacu de a pleca de la Antene
Prima din ţara noastră
Va urma cursurile Şcolii de Pilotaj "Mircea Cantacuzino" de la Băneasa. Odată cu obţinerea brevetului, a devenit una dintre primele femei-pilot din ţara noastră. După brevetare, Mariana Drăgescu lucrează la Aeroclubul Regal al României şi, în această perioadă (1935-1938), are ocazia să cunoască personal câţiva celebri aviatori francezi care au vizitat Bucureştiul. Ca un fapt inedit, l-a întâlnit, în 1936, pe Antoine de Saint-Exupery. Cu câţiva ani înainte de război, o cunoaşte pe Smaranda Brăescu, deja o celebritate: ca paraşutistă, doborâse câteva recorduri, care culminaseră cu cel din mai 1932, când se lansase cu paraşuta de la 7.233 metri, la Sacramento, în SUA (record mondial absolut).
Din top cele mai citite: PE CINE CRED EI CĂ PĂCĂLESC? Fotografiile care ARATĂ MULT MAI MULT decât ar fi vrut cei care le-au făcut | GALERIE FOTO