În sistemul sanitar românesc este nevoie de o strategie clară, susţine prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“. O astfel de strategie ar trebui să ţină cont de nevoile populaţiei şi să fie stabilită cel puţin pe termen mediu, astfel încât toţi decidenţii de la Sănătate, indiferent de culoarea lor politică, să o poată urma.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale a adus în discuţie plata în funcţie de performanţă, atribut fără de
care „este greu să vorbim de competitivitate” precum şi pachetul de servicii medicale de bază. De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu ne-a vorbit despre Simpozionul „Academician Nicolae Cajal”, manifestare care începe miercuri şi care se va bucura de prezenţa unor reputaţi specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate.
„Adevărul“: Sistemul de sănătate urmează să treacă printr-o amplă reformă. Vin aceste schimbări în interesul cetăţeanului?
Irinel Popescu: Un sistem atât de complicat cum e Sănătatea trebuie să aibă o strategie cel puţin pe termen mediu, dar şi una pe termen lung. Schimbările prea dese de decidenţi în Sănătate, dar şi de strategie nu pot să ducă la nimic bun. De aceea, ideea fundamentală este că România trebuie să îşi contureze o astfel de strategie.
În ce ar consta o astfel de strategie?
O astfel de strategie ar consta în structura sistemului de sănătate raportată la nevoile populaţiei: ce fel de cadre medicale ar trebui să fie implicate în medicina primară, de câte spitale avem nevoie, care este rolul şi locul sistemului privat de sănătate în sistemul medical, care este pachetul minim de servicii şi ce ar trebui acoperit cu prioritate. Sunt multe lucruri care odată stabilite ar trebui să rămână aşa şi adaptate la viziuni uşor diferite, deşi în Sănătate e greu să mai vorbim de viziuni de stânga sau de dreapta.