Intrarea în vigoare, la 15 martie, a prevederilor referitoare la timbrul de mediu a blocat efectiv înmatriculările în Sălaj, mai cu seamă în cazul transcrierii dreptului de proprietate a unui autoturism înmatriculat deja în România.
Potrivit lui Remus Stanciu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, problema vine mai cu seamă dinspre transcrierile dreptului de proprietate, cazuri în care noile reglementări cer ca la dosar să fie prezentată şi o dovadă, eliberată de Finanţe, cum că vânzătorul nu a recuperat prin instanţă vechea taxă de poluare sau de primă înmatriculare, pentru ca în situaţia în care această taxă a fost recuperată, cumpărătorul să fie obligat să plătească timbrul de mediu. „Finanţele încă nu eliberează aceste dovezi”, explică Stanciu.
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj ne-au confirmat acest inconvenient. „Programul pentru eliberarea adeverinţei care atestă restituirea sau nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule sau a valorii reziduale a taxei este în curs de modificare, conform noilor reglementări apărute, urmând ca într-o perioadă cât mai scurtă să fie utilizabil", se arată în răspunsul oficial primit de la Finanţe.
Potrivit reprezentanţilor DGFP, adeverinţa prin care se atestă restituirea sau nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule sau, după caz, a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule sau a valorii reziduale a taxei se eliberează numai pentru autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007, cu condiţia ca acestea să nu facă parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul înmatriculării sau din categoria autovehiculelor pentru care la momentul înmatriculării, taxa s