-AA+A
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a abordat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, subiectul evaluării efectivelor de animale sălbatice din specii strict protejate, în care sunt angajaţi în lunile martie şi aprilie 24 de gestionari de la 39 de fonduri de vânătoare din judeţ, aceştia având şi responsabilitatea de a propune efectivul optim de animale de pe un anumit teritoriu, în funcţie de care se emit derogările pentru vânătoare, în directă relaţie cu pagubele produse de unele specii.
Aprobarea vânătorii, a „numărului maxim de intervenţii”, se face prin ordin de ministru, iar exemplarele de urs şi lup care pun în pericol siguranţa publică pot fi vânate („recoltate”) în urma obţinerii aprobărilor legale. Pagubele se constată de comisii special constituite, anul trecut, spre exemplu, fiind convocate 16 comisii, faţă de doar 6 în anul precedent, potrivit Crinei Năstase, consilier APM.
Un tabel sintetic relevă o fluctuaţie a efectivelor uneori greu de explicat. Bunăoară, ursul brun staţionează în perioada 2008-2010 la 321 de exemplare evaluate, pentru a „exploda” la 384 în 2011 şi la 448 în 2012. În cazul râsului, ajuns la 73 de exemplare în 2012, din care s-au aprobat 5 „recoltări”, în 2012-2013 nu se mai aprobă intervenţii, recurgându-se probabil la relocări, mutări ale animalelor în judeţe mai sărace ca efective.
Apreciere: Select rating1 steluţă2 steluţe3 steluţe4 steluţe5 steluţe Votează acum! Tweet