Băncile nu îşi vor mai permite şi în acest an să rostogolească creditele neperformante şi vor începe să ceară insolvenţa datornicilor, afirmă Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care crede că unii investitori au făcut din intrarea în insolvenţă o afacere profitabilă.
"Băncile nu îşi permit luxul, în al patrulea sau al cincilea an de criză, să mai rostogolească creditele neperformante, arieratele. N-au făcut nimic până acum, dar deja este presiunea din afară a băncilor-mamă, pentru că şi Europa, din păcate, se zbate într-o recesiune prelungită, şi-atunci evident că încep să le lase din mâini. Le-au tot rostogolit, le-au tot ascuns pe sub covor", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.
El anticipează că în acest an băncile "vor da drumul la insolvenţe" şi că nu cerut până acum falimentul multor datornici pentru că le-ar fi afectat indicatorii instituţiilor de credit.
"Este o curăţenie absolut necesară, să spunem curăţenia de primăvară, pentru că altminteri băncile au preferat în aceşti patru-cinci ani să tot provizioneze. Dar acum nu mai au resurse interne, iar asta pune presiune pe acţionari să vină cu majorare de capital, dar nu mai au nici acţionarii băncilor", a adăugat el.
Directorul firmei Euro Insol crede că vor fi insolvenţe în toate zonele, dar în special din industrie şi retail, atât de bricolaj, cât şi de electronice şi electrocasnice. "Anul 2013 va fi un an spectaculos din acest punct de vedere", a spus el.
Borza a afirmat că în România sunt mai mulţi investitori care au făcut din insolvenţă o afacere.
"Sunt unii patroni de profesie care au făcut deja un business din care în insolvenţă câştigă mai mult. Societăţile respective, odată intrate în insolvenţă, sunt grevate de datorii, au credite la bănci de sute de milioane de euro, au activele ipotecate în favoarea băncilor. Ei trăiesc din răscumpărarea a