Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Astfel, medicii din spitale vor fi scoși din lista salariaților de la bugetul de stat și s-au propus trei variante da salarizare.
Medicul poate să fie angajatul exclusiv al spitalului, cu posibilitatea de a-și negocia singur salariul cu instituția la care este angajat. O altă variantă propusă este ca medicii să aibă cabinete sau secții private în spital, o parte din banii încasați urmând să meargă în visteria spitalului, iar o altă variantă ar fi ca medicul să fie angajat al spitalui cu contract part-time, iar în restul timpului să lucreze în privat. De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că dorește ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță, pornind de la un salariu de bază. Reprezentanții medicilor au propus ca acest salariu de bază să aibă un cuantum între trei și cinci salarii minime pe economie.
“Trebuie să se înțeleagă faptul că salariile medicilor nu pot fi uniformizate după o anumită grilă. Ce face un medic rezident la început de carieră, când nu este cunoscut și nu are pacienți? Renumele se dobândește de-a lungul anilor, dar, până atunci, medicul trăiește cu 7 – 800 de lei pe lună. În medicină nu se merge pe un standard, ca în alte domenii. Trebuie criterii foarte clare, pentru a stabili ce salariu merită un medic. De exemplu, în chirurgie, după ce criterii este salarizat medicul? După numărul de operații sau după gravitatea lor? În ceea ce privește numărul operațiilor pentru fiecare medic, numărul lor este relativ egal, dar există și medici care aproape că stau degeaba”, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Astfel, medicii din spit