Impozitarea cu 30-40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din bancile cipriote, decisa de ministrii de Finante din zona euro si autoritatile de la Nicosia, creeaza un precedent extrem de periculos, ce risca sa arunce in aer economia europeana, estimeaza analistii. “Cine isi va mai tine banii la banca daca statul, invocand criza economica, iti poate lua peste noapte 40% din ei?” - se intreaba acestia.
“Cazul Cipru este inca un exemplu (din multe altele) in care politicienii (europeni sau nu) ne arata ca, la nevoie, nu dau doi bani pe proprietatea noastra si ca sunt in stare sa mearga foarte departe cu 'interventionismul' (a se citi haiducia institutionalizata)”, afirma analistul Cristian Paun, profesor universitar la ASE Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie.
“Acesti marxisti monetari care nu dau doi bani pe economisirile private nu inteleg ca bunurile de capital nu pot aparea din neant. E un semnal vital pentru economie, care va genera o schimbare de comportament si va duce catre un nou pret de echilibru. Manipularea dobanzii este, deci, foarte problematica si bulverseaza pe toti cei care economisesc si pe cei care se decid sa acceseze capitaluri acum”, a explicat acesta, pe blogul sau.
Decizia din Cipru este pentru mine un exemplu clar de marxism monetarCristian Paun, analist economic
“Recunosc ca agresivitatea cu care UE a decis sa confiste banii deponentilor (cei cu depozite neasigurate si care depasesc 100.000 de euro) m-a suprins putin. As fi mizat mai degraba pe iesirea Ciprului din zona euro decat pe nationalizarea pe o scara atat de larga a depozitelor, cu ocolirea Parlamentului”, spune analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Asociatiei Americane de Economie.
“Masura luata in cazul Ciprului vorbeste de la s