După ce în urmă cu o săptămână arhitecţii clujeni au cerut reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca sistarea acordării de avize pentru construire în zona Pădurii Făget, reprezentanţii Consiliului Civic Local au găsit o soluţie pentru stoparea haosului imobiliar din zonă: construirea unui parc natural.
Aceştia au cerut autorităţilor locale şi judeţene ca spaţiul care a mai rămas în domeniul public să fie transformat într-un parc natural.
„Autorităţile din Cluj să fotografieze situaţia existentă acolo. Ce a mai rămas în domeniul public primăria să-l dea în administrarea unei firme sau să amenajeze chiar ea acolo un parc. Nu ne certăm cu cei care au construit acolo, există parcele private pe care nu s-a construit încă nimic, nu vorbim de acele parcele, cerem doar ca spaţiul care mai există încă în domeniul public să fie dat în administrarea unei societăţi care să construiască un parc. Să se organizeze o licitaţie publică pentru un proiect de arhitectură pentru ca zona Făget să fie păstrată pentru generaţiile viitoare. La Cluj avem cel mai puţin spaţiu verde pe cap de locuitor din Europa. Când ai un spaţiu superb cum este Făgetul, să-l foloseşti aşa e o crimă”, a declarat Petre Ungureanu, din cadrul Consiliului Civic Local.
Arhitectului Ionel Vitoc, cel care a realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în zona Făget, a cerut sistarea construcţiilor până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General (PUG).
„În ultimul timp, în cadrul Comisiei de Urbanism apar tot mai multe solicitări de a se aproba în zona Făgetului anumite construcţii. Apar şi anumite atitudini contrare solicitărilor, se face referire la o perioadă în care funcţiona PUZ-ul întocmit de mine. PUZ-ul Făget s-a elaborat pe o zonă în suprafaţă de 300 ha, care cuprindea fosta vatră a coloniei Făget şi terenurile neîmpădurite. Prin toate reglementările din PUZ se interzi