Marile bănci centrale ar putea deveni prea puternice dacă vor primi noi atribuţii, dar rămân pe deplin independente de politic, a afirmat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Olivier Blanchard, într-un discurs rostit la London School of Economics, transmite Reuters.
Rolul principalelor bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei (BoE), a fost extins pe fondul crizei financiare mondiale, pentru a include şi supervizarea bancară şi supravegherea financiară, susţine Olivier Blanchard.
Acesta a adăugat că există motive importante pentru a pune politicile monetare şi de supervizare a băncilor sub acelaşi acoperiş deoarece instituţiile de creditare au învăţat din experienţele prin care au trecut în timpul crizei.
Dar oficialul FMI a sugerat că ar putea exista probleme prin atribuirea unei influenţe atât de mari unor tehnocraţi care nu au fost aleşi. 'Dacă vă gândiţi că acum băncile centrale au responsabilităţi mult mai extinse şi instrumente mult mai cuprinzătoare, atunci problema independenţei lor devine din ce în ce mai dificilă', a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adăugat: 'Vreţi, de fapt, să daţi unei bănci centrale independente dreptul de a alege LTV (loan-to-value) - raportul dintre valoarea creditului şi cea a proprietăţii - fără orice supervizare din partea factorului politic. Nu va duce aceasta la un deficit de democraţie când băncile centrale devin prea puternice?'.
În decembrie 2012, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord unanim asupra supervizării unice a băncilor din zona euro de către Banca Centrală Europeană. Deşi BCE va supraveghea direct, din martie 2014, doar cele mai mari 130-150 de bănci din cele 6.000 de bănci din Uniunea Europeană, instituţia condusă de Mario Draghi va avea