Populaţia ar trebui să constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichidităţi de peste 4,2 milioane de euro să le împartă în cele 42 de bănci din România şi să investească diferenţa în piaţa de capital, la bursă sau în fonduri de investiţii, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României.
Întrebat dacă vor apărea efecte în piaţa internă după deciziile luate în Cipru şi dacă populaţia ar trebui să se teamă în legătură cu siguranţa plasamentelor din bănci, Lazea a arătat că există suficiente instituţii de credit în România astfel încât populaţia să-şi constituie depozite de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat.
Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare garantează sume de până la 100.000 de euro de deponent pe instituţie bancară.
"Fiecare are posibilitatea să plaseze câte 100.000 de euro în cele 42 de bănci. Cine are mai mult de 4,2 milioane de euro, să investească (diferenţa - n.r.) în piaţa de capital, pe bursă sau în fonduri de investiţii", a spus Lazea.
Oficialul băncii centrale sfătuieşte populaţia să nu ţină banii "la saltea", pentru că oricât de mică ar părea dobânda oferită de bănci, suma primită protejează împotriva măcar parţial împotriva devalorizării.
Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca şi în România şi restul UE, în limita a 100.000 de euro, însă pentru sumele ce depăşesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, în urma condiţiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de împrumuturi externe.
Acordul dintre Cipru şi statele zonei euro pentru împrumuturi de 10 miliarde de euro prevede pierderi pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari două bănci ale ţării. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar depozitele de la cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, vor înregistra pierderi în