Scris de Monica Ardelean - Deși au deja vârsta pensionării, preoții continuă să slujească la altar fără nici o opreliște.
ARAD. „Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, spune Scriptura. Și de aici începe interpretarea. Fiecare după cum crede de cuviință. Şi după propriul interes. Am vrut să ne ocupăm de partea Cezarului în cele bisericești și am cerut Protopopiatului Ortodox Român Arad o situație a preoților ajunși la vârsta pensionării și care încă slujesc la altar. Răspunsul a venit sec: „ Aceste informații nu sunt de interes public, nu aveți acces la ele”, ne-a respins cererea o voce feminină de la celălalt capăt la firului.
Prelații, în schimb, au acces la banii noștri, ai contribuabililor, lună de lună, fără nici o scăpare. Salariul unui preot are cel puțin 60% asigurat din bugetul de stat, restul din cotizațiile enoriașilor. Vârsta la care ar trebui să iasă la pensie este aceeași pentru toți, 65 de ani la bărbați, fără nici o excepție. Și totuși, cel puțin în Protopopiatul Arad, 15 preoți din cei peste 100, din informațiile pe care le deținem din alte surse la fel de credibile ca cele oficiale, au trecut de mult de vârsta aceasta. Nu sunt mulți, dar sunt venerabili. Cel mai bătrân va împlini anul acesta 80 de ani. Ceilalți au trecut de 70 sau vor ajunge în curând la onorabila vârstă. „Cezarul” continuă să le plătească salariul iar ei continuă să slujească la altar.
Unii cu greu, spre disperarea enoriașilor care nu le mai înțeleg predicile. Par a fi intangibili când vine vorba de legile pământești. Chiar dacă aceste legi le asigură traiul zilnic, unul bun de care puțini muritori de rând au parte în viața asta trecătoare. Poate de aceea le e și atât de greu să renunțe la el.
Cine sunt acești preoți și prin care parohii slujesc ei? Sunt 15 la număr și muncesc duminică de duminică în biseric