La bilanţul SRI pe 2012 prezentat ieri s-a vorbit despre ameninţările teroriste sau despre recentele atacuri cibernetice la care a fost supusă România, dar tema centrală de preocupare a părut să fie presiunile politice la care este supus SRI.
Asfel, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi directorul George Maior s-au felicitat că Serviciul a trecut cu bine peste un an dificil din punct de vedere politic.
Cu numai o lună în urmă, Maior nu era însă chiar atât de fericit.
“Sunt mulţumit de activitatea SRI”, a declarat Traian Băsescu, care l-a şi decorat ieri pe directorul George Maior cu “Steaua României în grad de comandor. “Am constatat ceea ce era de constatat şi anume că Serviciul nu este fluctuant în funcţie de majorităţile politice şi că rămâne ancorat în realizarea misiunilor lui şi în legea după care funcţionează”, a constatat public preşedintele la sfârşitul bilanţului pe anul trecut al activităţii SRI, semn că “fluctuaţiile în funcţie de majorităţile politice” au fost o temă serioasă de îngrijorare asupra cărora au existat indicaţii încă din vara trecută. Cât de serioase au fost aceste îngrijorări a subliniat chiar George Maior, care a declarat, la rândul său: “Am apreciat că anul 2012 a fost un an greu din perspectiva unor evenimente exterioare Serviciului, să nu uităm că au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guverne. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este faptul că Serviciul a stat aşezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate, independenţă, profesionalism şi integritate în faţa acestui context exterior, până la urmă, Serviciului.
Ne-am putut îndeplini misiunea cu profesionalism şi fără nici un fel de influenţe, inclusiv de natură politică. Anul 2012 a fost pentru Serviciu un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale legate de aceste criterii pe care le-am menţionat”. Ceea ce lasă să se înţeleagă pre