Chiar dacă ceea ce se întâmplă în Cipru pare a afecta întreaga lume financiară, unii ciprioţi cred totuşi că peste un an ori şase luni criza va fi depăşită. Cel puţin aceasta este opinia lui Criton Tornaritis, avocat cipriot, care a acordat un interviu RFI. Avocatul spune că a mai trecut prin asta în anii 70, după conflictul cu Turcia, apoi în 2008, când şi-a pierdut afacerea din România. Şi se poate întâmpla din nou. Dar viaţa merge înainte, mai spune el.
Băncile din Cipru sunt încă închise din pricina temerilor de retrageri masive. Cum vă descurcaţi, în condiţiile în care retragerile de la bancomate sunt limitate, să vă asiguraţi cele necesare traiului sau să vă continuaţi afacerile?
Trăim din banii pe care îi avem. Cu ce aveam deja şi cu ce putem retrage.
Aşa cum s-a înţeles guvernul de la Nicosia cu Troica, conturile de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi mari. Aţi avut vreun asemenea cont, cum veţi fi afectat?
Da, am avut, din păcate. Banca Laiki, care este şi în România, se va închide, deci banii sunt pierduţi, iar cei care au bani la Bank of Cyprus aşteaptă să vadă cât vor pierde. Ultima dată se vorbea că vor pierde 30-40%. Deci situaţia nu e tocmai roz.
Dar cum vă afectează pe dumneavoastră?
Ca pe toţi ceilalţi. Aşteptăm să vedem ce vor face şi cum vom proceda în continuare, cum ne vom plăti oamenii şi cum vom trăi. Mă afectează destul de tare, dar vom trăi în continuare, ce putem face?
Ce credeţi că se va întâmpla mâine, când se vor deschide băncile?
Nu cred că băncile se vor deschide mâine şi oricum au dat acea lege că oamenii pot retrage sume minime din bănci. Au instaurat limite şi asupra cardurilor de credit, chiar şi asupra banilor pe care îi poţi retrage când călătoreşti, nu mai emit cecuri pentru a fi încasate, deci e destul de greu.
Guvernul de la Nicosia anunţă că ar putea impune cont