220 de elevi din liceele din București și din țară au participat la primul studiu care cercetează impactul educației prin film documentar în viața tinerilor. Studiul a fost realizat de shortCUT Research pentru proiectul educațional Cluburile de Film MANIFESTO.
Filmul documentar schimbă atitudinea și comportamentul tinerilor
Filmele documentare vizionate și dezbătute în mediul școlar deschid perspectivele liceenilor, contribuie la modificarea atitudinii și comportamentelor lor cu privire la problemele globale, cresc dorința de exprimare și implicare civică. Acestea sunt câteva din concluziile studiului realizat de shortCUT Research în cadrul proiectului de educație non-formală și cinematografică MANIFESTO, inițiat de asociația ORICUM. La cercetare au participat 220 de elevi care de-a lungul anului școlar au organizat un Club de Film Manifesto în propriul liceu, generând proiecții și dezbateri în jurul filmelor documentare ce pun în discuție drepturile omului, protejarea mediului, discriminarea, diversitatea culturală, dezvoltarea economică.
Proiectul și cercetarea Manifesto au fost susținute de ING Bank România.
Proiecțiile și dezbaterile stimulează capacitatea critică, dorința de implicare civică, încrederea în forță individuală de schimbare
Implicarea în programul MANIFESTO a dus la sporirea capacității de analiză critică a subiectelor de actualitate, stimularea dorinței de implicare civică și creșterea încrederii în ideea de schimbare. Numărul tinerilor care s-au arătat încrezători în capacitatea comunității de a influența problemele din jur a crescut cu 20 de procente după participarea la proiecții, la fel ca și nivelul de încredere în propria putere de schimbare.
Per total, apartenența la Cluburile de Film Manifesto a produs o schimbare de perspectivă și lărgirea viziunii asupra lumii. Tinerii au devenit mai dornici