Muzeul de Artă din Craiova se află, din octombrie 2010, într-un amplu proces de consolidare şi restaurare. În timpul lucrărilor au fost descoperite un plafon lucrat în imitaţie de lemn, dar şi cinci şemineuri în subsolul clădirii, care datează de la începuturile construcţiei.
Muzeul de Artă din Craiova este un loc în care domneşte măreţia. Inaugurată în vara lui 1954, în palatul fostului mare negustor Jean Mihail - ridicat între 1900 şi 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau -, instituţia poartă în construcţia sa veche multe surprize. Directorul său, Florin Rogneanu, care, practic, a crescut în acest muzeu, a povestit că, în timpul lucrărilor de consolidare şi restaurare, s-au găsit mai multe lucruri inedite. „Au fost descoperite cinci şemineuri originale ale clădirii. Se ştia că palatul a avut trei şemineuri, dar acum au fost găsite cinci în pivniţă, care era un apendice fără lumină. Patru dintre ele sunt din marmură albă-galbenă, iar unul este din ciment“. Potrivit directorului, acestea sunt într-o stare proastă, iar restaurarea ar costa 10.000 de euro pentru fiecare, asta dacă ar fi adusă o echipă de cinci oameni care să lucreze la fiecare, timp de o lună.
Un alt lucru interesant descoperit în muzeu a fost cel din mica sufragerie (Cabinetul Brâncuşi), mai exact un plafon lucrat în imitaţie de lemn cu casete laterale. „Am vorbit cu o serie de artişti, şi la bulgari se întâmplă la fel. În afară se prevăd fonduri pentru lucrări neprevăzute, dincolo de bugetul alocat restaurării“, spune Rogneanu, care completează cu faptul că, pentru a fi restaurate individual, acestea trebuie să treacă prin alte aprobări.
Lift pentru persoanele cu dizabilităţi
În toate camerele Muzeului de Artă este zarvă mare. Miroase a lacuri de tot felul şi în aer se ridică praful caracteristic lucrărilor. Pe corpurile înalte ale schelelor, oamenii munc