Vântul puternic şi ninsoarea din ultimele două zile au pus ceva probleme agricultorilor din sudul judeţului, însă pagubele nu sunt comparabile cu cele suferite în urma îngheţului din primăvara trecută.
Două hectare şi jumătate de solarii, din localităţile Gârcov şi Urzica, au rămas fără folie în urma vântului puternic din ultimele zile, ieri, echipe din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene aflându-se în teren pentru a evalua situaţia. În relativ pericol a fost şi cultura de varză plantată în câmp în primele zile însorite de primăvară. Între 50 şi 100 de hectare au stat sub zăpadă, însă fermierii speră ca varza să reziste, nefiind o cultură extrem de pretenţioasă. Costuri suplimentare, în schimb, înregistrează legumicultorii care fie au scos răsadurile în solarii, iar acum trebuie să asigure căldură cum pot, fie investesc în tratamente pentru a preveni dăunătorii sau pentru a stagna creşterea, până când temperaturile ajung la minimum 16 grade Celsius în solar, să poată planta.
„Cred că problema va fi, totuşi, de scurtă durată, pentru că se anunţă creşteri ale temperaturii în zilele următoare. Probabil varza îşi va schimba un pic culoarea, dar nu cred că este compromisă cultura. Tot în zona de sud, unde primăvara vine mai devreme cam cu două săptămâni, vântul a mai trântit din muguri jos. Nu sunt însă probleme majore, să spui că a început anul prost. A venit sincopa asta, sper să nu fie o nenorocire”, a declarat directorul DAJ, Dan Bărăgan.
Speranţa este ca măcar în acest an să avem pe piaţă fructe româneşti, în cantităţi şi la preţuri rezonabile, după ce pomii au avut foarte mult de suferit în primăvara trecută, când îngheţul a compromis producţia.
„Noi sperăm să nu mai trăim experienţa din 2012, când numărai prunele dintr-o livadă”, a mai spus Bărăgan.