Ştefan Firu (foto), inspector şcolar general la nivelul judeţului Sibiu, a declarat miercuri, 27 martie, că aproape jumătate din cele 259 de posturi blocate la nivelul personalului didactic auxiliar si nedidactic din învăţămăntul preuniversitar sibian sunt ocupate de persoane contractate prin externalizarea serviciilor de curăţenie sau pentru bucătărie, prin susţinerea financiară voluntară a părinţilor.
Acesta a explicat că în unele unităţi de învăţământ din judeţ au fost angajaţi bucătari acreditaţi pentru a găti copiilor sau persoane care se ocupă de curăţenie din cauză că posturile sunt blocate.
“Au externalizat serviciile cu colaborarea părinţilor care fac efoturi materiale şi sunt alături de noi. Plătesc ei bucătar autorizat pe care ar trebui să îl angajez eu. Pot să vă spun că la Grădiniţa nr. 38 sunt cinci posturi de îngrijitor libere, din şase. Asta însemană că părinţii plătesc pe cineva care face curat alături de educatoare”, a declarat Ştefan Firu.
Potrivit acestuia, posturile “sunt libere în sensul că nu sunt bugetate de la stat, dar există, prin plata părinţilor, prin contribuţia financiară a părinţilor, benevolă”.
Firu a mai explicat că în prezent, din cauza posturilor blocate, “dascălii, pe lângă rolul ce le revine prin statut, trebuie să facă curăţenie, să servească la masă, să îmbrace, să dezbrace copiii, să-i pregătească pentru cursuri, să le dea drumul acasă, să îi pregătească pentru a fi preluaţi de părinţi. E destul de complicat, destul de greu”.
La Sibiu sunt blocate 136 posturi de îngrijitor, 37 posturi de muncitori/bucătari, 20 de posturi de paznic/portar şi trei posturi de şofer, de aceştia fiind nevoie urgentă.
Situaţia a fost prezentată miercuri, la şedinţa de Dialog Social de la Prefectură. La şedinţă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Ci