În România există peste 72.000 de pacienţi cu boala Parkinson, oameni care luptă zi de zi cu imposibilitatea de a-şi controla mişcările corpului şi de a face, fără eforturi suplimentare, activităţi normale pentru un om sănătos.
Anual, este sărbătorită Ziua Internaţională de Luptă împotriva bolii Parkinson, pe 10 aprilie, în scopul creşterii nivelului de conştientizare a impactului bolii Parkinson asupra individului, familiei şi societăţii. Semnele, tremurul, modificările tonusului muscular, problemele de mers pe jos, postura inconstantă, toate devin mai clare pe masură ce boala progresează.
„Simptomele pot fi dificil de evaluat, în special la vârstnici. Semnele devin mai clare pe măsură ce boala progresează. O mai bună informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie“, spun specialiştii.
Dacă până acum medicamentele pentru boala Parkinson puteau fi prescrise doar de către medicul specialist, acum Ministerul Sănătăţii a emis un proiect de lege prin care medicii de familie sunt obligaţi să întocmească aceste proceduri, indiferent dacă pacientul este asigurat sau nu.
„Medicul poate continua prescrierea medicamentelor pentru boli psihice, în locul specialistului, doar pe baza unei scrisori medicale sau a unui referat de justificare, pe care pacienţii trebuie să-l predea medicului de familie. Reţetele pot fi prescrise doar pe o perioadă de maximum 92 de zile, iar medicii de familie sunt obligaţi să aibă în vedere lista denumirilor internaţionale corespunzătoare medicamentelor“, se mai arată în documentul oficial.
În România există peste 72.000 de pacienţi cu boala Parkinson, oameni care luptă zi de zi cu imposibilitatea de a-şi controla mişcările corpului şi de a face, fără eforturi suplimentare, activită