Până acum, din Vrancea au plecat 10 medici veterinari. Unul dintre medicii din Focşani are un succes răsunător şi ocupă funcţia de inspector sanitar veterinar în Olanda.
Medicii veterinari din Vrancea, în special cei tineri, depun cereri la Colegiul Medicilor Veterinari pentru a obţine Certificatul European cu referire la statutul profesional prezent, care le permite să obţină un loc de muncă în străinătate. Unii au dovedit că meseria învăţată în ţară nu mai are pentru ei niciun secret şi au evoluat profesional în ţări precum Olanda, Franţa, Anglia, Canada. „Avem un medic foarte bun care a plecat de la noi şi a ajuns inspector în Olanda. Lucrează pentru stat acolo şi o duce foarte bine. Nu este singurul. Recent a mai plecat un tânăr în Anglia, un băiat foarte bun, foarte bine pregătit, care a lucrat la noi la o fabrică de procesare a cărnii şi la fel, a reuşit din punct de vedere profesional. Nu se întâmplă cu toţi aşa. Acolo sunt angajaţi ca medici veterinari sau sunt medici veterinari de liberă practică. Unii nu au reuşit şi s-au întors”, ne-a spus Ionel Duţă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Vrancea.
Până la această dată au plecat din Vrancea zece medici veterinari. Plecarea acestora nu s-a făcut în masă, ci treptat. Numai anul acesta rândurile celor care au emigrat au fost îngroşate cu încă doi medici veterinari. Unii au plecat cu tot cu familie pentru că şi partenerul de viaţă avea o meserie căutată pe piaţa muncii din străinătate.
Primul pas - obţinerea certificatului de recunoaştere a diplomei
Primul pas pe care trebuie să îl facă absolvenţii de Medicină Veterinară, care doresc să profeseze în străinătate, este să obţină un certificat de recunoaştere a diplomei universitare şi să se înscrie în Colegiul Medicilor Veterinari. „După această etapă ni se adresează nouă pentru a le elibera un Certificat