Programul de screening pentru cancerul de col uterin scârțăie în județul Alba. Multe femei nu își pot face testul gratuit Babeș-Papanicolau, fie din cauză că medicii lor de familie nu au fost dotaţi cu suficiente formulare, fie pentru că multe paciente au irosit formularele fără să mai ajungă și la centrele de recoltare a probelor.
Numărul medicilor incluși în programul de consultare şi consiliere a femeilor eligibile în programul de screening a crescut față de cel stabilit inițial la demararea proiectului. Cu toate acestea, coordonatorul de program susține că toți au fost dotați cu suficiente formulare. „Până la acest moment s-au distribuit formulare mai ales pentru medicii de familie care s-au înscris de la debut în program. Am solicitat însă şi alte formulare, suficiente pentru toată lumea”, susţine medicul Simona Butnariu, coordonatorul programului de screening din Alba.
Deși în acest județ au fost alocate până la sfârşitul lui 2012 în jur de 4.000 de testere Babeş-Papanicolau, de la începutul campaniei şi până la începutul lui martie, când s-a făcut ultima centralizare, doar 1.800 de femei au trecut pe la specialist pentru recoltarea unei probe. Medicul epidemiolog Simona Butnariu a declarat pentru Agerpres că numărul femeilor care au primit formularul pentru această analiză este însă mult mai mare. Acestea au luat formularul de la cabinet, dar nu au făcut şi următorul pas, adică nu s-au prezentat și pentru recoltarea probelor.
Formularul are trei secţiuni, prima este completată de medicul de familie, a doua la recoltarea probei, iar ultima secţiune cuprinde rezultatul analizei procesate de Laboratorul de anatomie patologică. Astfel, s-a ajuns la situația în care multe femei care au apelat la medicul de familie pentru a fi incluse în acest program au aflat că mai au de așteptat deoarece medicii nu mai au suficiente formulare.
Probleme la un s