Unirea Basarabiei cu România a fost miercuri, 27 martie 2013, principalul eveniment al zilei. În cadrul lui, studenţii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso, s-a jucat Hora Unirii, au fost lansate două cărţi şi organizat un simpozion şi o proiecţie de film.
Începând cu ora 13.00, orădenii care au trecut pe Corso au avut parte de îmbrăţişări, oferite de studenţi şi studente basarabene de la Universitatea din Oradea.
Alături de ei, pentru a promova toleranţa şi iubirea, au oferit îmbrăţişări şi studenţi din Nigeria, Kenia şi Africa de Sud.
a spus, Igor Antoniuc, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.
La ora 15.00, în timp ce în Sala Mare a Primăriei se dădea startul unui simpozion pe tema Unirii, pe strada Republicii studenţii şi trecătorii se prinseseră într-o Horă a Unirii.
La simpozionul organizat cu ocazia împlinirii celor 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au participat în jur de 100 de persoane, printre care primarul Ilie Bolojan, rectorul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca – Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Oradea – Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă, prorectorul Sorin Şipoş şi decanul Facultăţii de Istorie de Stat din Republica Moldova – Igor Şarov.
După ce Ilie Bolojan le-a urat „bun venit” oaspeţilor, Aurel Pop – rectorul instituţiei clujene a vorbit despre Moldova ca despre „a doua libertate românească”, amintind despre domnitorii Dragoş şi Bogdan, care au plecat din Transilvania şi de „legătura naturală” care s-a păstrat mereu între aceste regiuni.
Oaspetele din Republica Moldova, Igor Şarov, a amintit de dificultăţile pe care istoricii de dincolo de Prut le întâmpină în munca lor de zi cu zi, tezele lor, dovedite ştiinţific, fiind folosite de diferite tabere politice în favoarea sau defavoarea românilor.
a spus, printre altele, d