Jeroen Dijsselbloem , noul preşedinte al Eurogrup, a stârnit incertitudine pe piaţă din cauza declaraţiilor sale contradictorii cu privire la salvarea Ciprului şi şi-a înfuriat colegii cu stilul său de negociere, lucru care nu i s-ar fi întâmplat predecesorului său, spun criticii.
„Ceea ce a spus Jeroen Dijsselbloem este greşit“, a lămurit Benoit Coeure, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). Situaţia din Cipru nu este comparabilă cu cea a niciunei ţări din zona euro.
De asemenea, Comisia Europeană s-a grăbit să-i asigure pe europeni că implicarea deponenţilor şi a creditorilor în proiectul de salvare a băncilor cipriote nu reprezintă un model pentru viitor, aşa cum a declarat Dijsselbloem , în cadrul unui interviu acordat luni.
„Cazul din Cipru este unic din mai multe puncte de vedere“, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Michel Barnier, comisar european pentru piaţa internă. Ulterior şi Dijsselbloem a revenit asupra afirmaţiilor sale, declarând că Cipru este, cu siguranţă, un caz special.
„Nu este indicat ca un politician să-şi schimbe propriile declaraţii şi, cu atât mai mult, ca alţii să facă asta în numele lui. Catastrofal este când acest lucru se întâmplă în mijlocul unei dezbateri cu privire la viitorul zonei euro. Este nevoie de claritate şi de unitate. În schimb, liderii europeni par din nou divizaţi“, remarcă publicaţia germană „Der Spiegel“.
Comportamentul lipsit de tact al lui Djsselblom a pus la îndoială competenţa acestuia.
Comportamentul lui Dijsselbloem a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea acestuia de a se afla la conducerea Eurogrup. Criticii săi au atras atenţia că sub conducerea lui, Eurogrup a făcut una dintre cele mai mare greşeli din istorie. Cu zece zile în urmă, cele 17 ministere de Finanţe au decis ca până şi ciprioţii cu depozite sub 100.000 de euro să contrib