În urma unui atac cibernetic asupra Spamhaus considerat de experţi „cel mai mare atac din istorie”, internetul din întreaga lume a fost “încetinit”.
Atacul are impact asupra unor servicii extrem de populare, iar experţii se tem că că ar putea afecta în curând băncile şi emailurile, potrivit bbc.co.uk. Spamhaus este o organizaţie nonprofit cu sedii la Londra şi Geneva şi peste 80 de servere în întreaga lume care încearcă să îmbunătăţească emailul cu ajutorul unor filtre care să oprească spamul, potrivit rtv.net.
Pentru asta, gruparea are o listă cu servere care sunt folosite pentru spam şi, recent, a blocat un astfel de server din Olanda, deţinut de Cyberbunker, companie care a declarat că va găzdui orice în afară de pornografie infantilă şi materiale teroriste. Un purtător de cuvânt Cyberbunker a declarat recent că Spamhaus nu ar trebui să aibă puterea de a decide “ce rămâne pe internet şi ce nu”.
La rândul lor, cei de la Spamhaus au spus că Cyberbunker, în cooperare cu grupări criminale din Europa de Est şi Rusia, ar fi în spatele atacului. Steve Linford, director executiv Spamhaus, a declarat că atacul este fără precedent şi durează de o săptămână. “Rezistăm, nu au reuşit încă să ne doboare”, spune acesta. Linford a adaugat că atacul a fost investigat de autorităţile din 5 ţări, dar nu poate da detalii în privinţa acestei investigaţii.
Linford spune că puterea atacului ar fi dat jos cu uşurinţă ţinte guvernamentale: “atacurile ajung şi la 300 de gigabiţi pe secundă. Un atac la o bancă importantă ajunge la 50 de gigabiţi pe secundă”. Acesta a mai menţionat că mai multe companii, inclusiv Google, şi-au oferit resursele pentru a-i ajuta să ţină piept acestui atac.
Atacatorii au folosit o tactică numită Distributed Denial of Service (DDoS), prin care ţinta este inundată cu o cantitate imensă de trafic. Efectul atacului este simţit