Orele petrecute în faţa televizorului sau a calculatorului nu influenţează în mod negativ dezvoltarea copiilor, cred experţii. În schimb, există mulţi alţi factori care nu sunt luaţi în considerare.
Consiliul de Cercetare Medicală din Marea Britanie a studiat mai mult de 11.000 de elevi, iar echipa de cercetători crede că, deşi există o legătură între comportamentul agresiv al copiilor şi orele petrecute în faţa micului ecran, există alţi factori care sunt mai importanţi : atitudinea părinţilor este unul dintre ele.
Cu toate acestea, ei recomandă „limitarea“ perioadei de timp petrecute în faţa televizorului, potrivit BBC News.
Acest sfat precaut are legătură cu faptul că prea mult timp dedicat programelor de televiziune înseamnă adesea mai puţină atenţie acordată unor activităţi mai importante, precum studiul sau întâlnirile cu prietenii, spun cercetătorii.
O cercetare efectuată în Statele Unite arată că privitul la televizor încă din copilărie le poate provoca micuţilor probleme de concentrare. În SUA, pediatrii recomandă ca timpul petrecut în faţa televizorului să nu depăşească două ore, iar programele urmărite să fie unele educative.
In studiul Consiliului de Cercetare Medicală, Alison Parkes şi colegii ei le-au cerut mamelor să ofere detalii referitoare la timpul pe care copiii îl petrec uitându-se la televizor, dar şi amănunte care privesc comportamentul celor mici.
Aproape două treimi (65%) dintre cei 11.014 copii în vârstă de cinci ani urmăreau programe televizate între una şi trei ore pe zi, 15% se uitau la televizor mai mult de trei ore, iar mai puţin de 2% nu includeau deloc privitul la televizor printre activităţile lor.
Copiii care petrec mai mult de trei ore pe zi uitându-se la televizor ar putea avea, până la vârsta de şapte ani, unele probleme minore de comportament. După cea de-a şaptea aniversare, aceşti copi