"Vânzătorii de produse bacare" trebuie înlocuiţi cu bancheri şi consilieri care să ştie să discute cu clienţii şi care să înceteze să le trateze cerinţele "într-o manieră industrializată", respectiv să încheie contracte de credite standard fără a ţine cont de situaţia financiară specifică a debitorului, este de părere Petre Bunescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Bunescu a atrans însă atenţia că trebuie regândit şi comportamentul agenţilor economici în relaţia cu băncile, aceştia apelând adesea la intrarea în faliment pentru a scăpa de datorii.
"(Băncile n.r.) vor trebui să se adapteze la noile realităţi ajustându-şi modelul de business, reţelele de distribuţie, numărul, structura şi calificarea personalului şi extinzând gama bancherilor, nu a simplilor vânzători de produse bancare", a declarat Bunescu marţi în cadrul unei conferinţe găzduite de Banca Naţională a României (BNR).
Personalul din bancă ar trebuie să "ştie să discute cu un client, să ştie să îi examineze documentele de specialitate, cu alte cuvinte să ştie să citească situaţia financiară sau un bilanţ şi să facă evaluările de rigoare", a adăugat el.
Multe companii apelează la insolvenţă pentru a scăpa de datorii
Vicepreşedintele ARB a arătat că, în perioada de boom economic, băncile au acordat o atenţie mai mare "activităţii comerciale", respectiv creditării, cerinţele clienţilor fiind "industrializate" prin contracte de credit identice chiar şi pentru împrumuturile mari.
"Cred că în noua etapă băncile vor acorda mai multă atenţie cerinţelor particulare, specifice ale fiecărui client şi deseori să găsească un produs specific pe cerinţa aceea particulară a unui client. Nu toţi clienţii sunt la fel, cu atât mai mult întreprinderile mici şi mijlocii şi marile companii", a precizat Bunescu.
În opinia sa, trebuie regândit şi comportamentul