Ordonanţa de urgenţă care propune modificarea legii azilului astfel încât ajutorul acordat de statul român refugiaţilor să devină din ajutor rambursabil a fost aprobată de Guvern şi publicată, o indemnizaţie nerambursabilă. Ordonanţa a fost aprobată de Guvern şi publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Legea vine în urma unui audit realizat de Curtea de Conturi care a stabilit că la sfârşitul anului 2011 se înregistrau debite la Ministerul Muncii de peste un milion de lei (1.208.422 de lei), reprezentând sumele acordate ca ajutor rambursabil refugiaţilor din România. Datoriile nu au putut fi recuperate întrucât cei mai mulţi dintre beneficiari părăsesc ţara, după dobândirea statutului de refugiat.
De aceea, Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică, la jumătatea lunii februarie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea legii privind azilul astfel încât ajutorul acordat de statul român timp de maxim nouă luni persoanelor refugiate sau celor care beneficiază de un alt tip de protecţie să nu mai fie înapoiat de beneficiari statului. Legea prevede că nu vor mai primi indemnizaţia persoanele refugiate care nu au solicitat ajutorul în termen de trei luni de la obţinerea formei de protecţie şi nici refugiaţii care timp de trei luni nu şi-au ridicat banii cuveniţi. În acest moment, 72 de persoane care primesc ajutorul pentru refugiaţi.
O altă modificare adusă de Guvern legii azilului este calcularea sumei acordate ca ajutor în funcţie de Indicele Social de Referinţă (ISR), care are valoarea de 500 de lei. Astfel, pentru anul 2013, cuantumul ajutorului a fost stabilit la 1,08 ISR, respectiv 540 de lei.
Modificarea legii îi vizează doar persoanele care au primit deja o formă de protecţie în România, nu şi pe cei care sunt solicitanţi de azil.
Şeful Direcţiei Azil şi Integrare din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrăr