Între 18 şi 24 martie, un grup de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a participat la o nouă întâlnire a şcolilor implicate în Proiectul multilateral Comenius „Spaţiul cibernetic – ultima frontieră” care s-a desfăşurat la Oslo, capitala Norvegiei. Echipa de proiect a fost alcătuită din elevii Teodor Pavel, Veres Ferencz şi Radu Furtună din clasa a XII-a A şi de profesoarele Constanţa Balog, coordonator de proiect, Mariana Ştefănescu, Adriana Barabas şi Maria Băila, director adjunct al CNMV.
Ca şi întâlnirile anterioare, şi aceasta s-a dovedit deosebit de benefică atât pentru elevi cât şi pentru profesori, deoarece am putut afla multe informaţii despre ceea ce înseamnă un învăţământ modern, bazat pe valorificarea potenţialului fiecărui elev, dar şi despre stilul de viaţă şi valorile cultivate în societatea scandinavă.
Programul întâlnirii a început cu vizitarea şcolii „Bleiker videregående skole” – o şcoală vocaţională care are o mare varietate de profiluri de la informatică şi web design până la asistenţă medicală sau bucătar. Elevii învaţă în clase moderne, dotate cu calculator şi retroproiector, fiecare primeşte de la şcoală un laptop, au la dispoziţie o bibliotecă şi numeroase cabinete sau ateliere pentru pregătirea de specialitate.
În prima zi a întâlnirii, activităţile legate de tema proiectului au fost deosebit de interesante: prezentarea unui film realizat de elevii români despre vizita anterioară în ţara noastră; prezentarea de către elevii din Norvegia şi Austria a unor produse privind „Şcoala virtuală”; prezentarea unor produse ale elevilor privind „Spaţiul virtual şi viitorul” în cadrul cărora am putut vedea care este viitorul tehnologiei informaţionale şi a comunicării. Elevul Veres Ferencz a prezentat un material despre viitorul mijloacelor de transport, precum şi câteva desene ale elevilo