Cipru i-a bulversat. Să vezi o hotărîre a troicii de a lua din banii ălora care fug de taxe, asta nu era scris în cursurile bancare pentru iniţiaţi făcute în ultimele decenii. Ăsta era “comunism” curat pînă acum un an-doi. Mai mult, au început şi alţii să se gîndească la diverse impozitări ale depozitelor mari şi foarte mari.
Ceva ţipete s-au auzit pe aici, dar ele încă nu le exprimă adevărata panică. Pentru că semnalul e unul: am ajuns la limită, ca să ţinem sistemul în picioare trebuie să plătim şi noi, ăia de jos sînt storşi, ne apropiem de limită. Despre semnalele terapiei cipriote şi deruta implicită, o impresie amuzantă aici.
O nouă intervenţie a lui Mugur Isărescu astăzi şi declaraţiile lui Valentin Lazea (economist şef la BNR) ne arată o dublă abordare a situaţiei. Pe de o parte, abordarea mistică. Practic, BNR e un soi de oracol din Delphi pentru ăia mulţi îngrijoraţi de preţuri şi de joburi. Cînd e vorba de depozite mari, BNR acţionează ca un ghişeu de instrucţiuni de salvare, foarte pragmatici şi expeditivi. Valentin Lazea făcea un calcul pentru ăia care au mai multe milioane: sînt totuşi destule bănci ca să-i împartă pentru mai multă siguranţă.
Azi, Mugur Isărescu înşiră o nouă serie de gînduri. Unul dintre cele mai tulburătoare, despre copiii noştri (care “noştri”?) care săracii au învăţat să speculeze şi acum noi vrem să le luăm pîinea amară de la gură: I-am spus si d-lui Ionescu, de la Asociatia Exportatorilor, cand se plangea de speculatori: Speculantii astia pe curs sunt copii nostri pe care i-am trimis la scoli in strainatate si care au ajuns la Londra si joaca cartea globalizarii. Ce sa le facem, sa-i dezmostenim? Nu se poate!
Patriarhul de la BNR o spune direct pentru cei mulţi (Lazea e însărcinat cu mesaje pentru ăia puţini, cu peste 100 000 de euro): Prima limita mare a politicii monetara este aceea ca politica monetara