Primarul General al Capitalei a anunţat miercuri că principalul efect pe care îl va avea fuziunea RADET cu ELCEN va fi acela că bucureştenii nu vor mai plăti energia termică. Pentru îndeplinirea acestei promisiuni, el a avansat un termen de doi ani.
Sorin Oprescu a dat asigurări că nu este vorba de o simplă promisiune. “Altfel fuziunea ar fi fără ţintă, fără obiectiv. Luăm ce? Ne unim cu ELCEN doar de dragul de a ne uni?”. Principiul de la care pleacă Primarul General este acela că toate costurile pentru energia termică aferentă consumului casnic vor fi suportate din profitul pe care îl va avea noua societate care rezultă din comasarea RADET şi ELCEN.
„În caz de delegare de serviciu, profitul celor care preiau această delegare este undeva de 11% anual. Mă refer la profitul din energie electrică 80%, respectiv 20% din cea termică. Dacă 1% din acest profit anual va fi dat Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzirea”, a explicat Oprescu. El a adăugat că perioada efectivă în care se va realiza fuziunea şi se va putea vorbi de delegarea de serviciu, este de doi ani.
Cele 5 CET-uri trec în domeniul public al Primăriei Generale
Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care RADET va fuziona cu ELCEN Bucureşti. În esenţă, memorandumul prevede că Primăria Generală preia controlul integral asupra producătorului de energie termică. Cele 5 centrale electrice de termoficare (CET Vest, CET Sud, CET Progresul, CET Titan şi CET Grozăveşti) deţinute şi exploatate în prezent de ELCEN vor trece în domeniul public al Primăriei Capitalei. Astfel, se va pune bazele unui sistem de alimentare centralizată cu energie termică (SACEN), care va cuprinde producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice.
„Primăria Generală va putea să delege gestiunea Serviciului Public către un partener/operator cu experienţă pr