Aproape jumătate din persoanele care suferă de depresie au avut o traumă în copilărie, arată un studiu realizat de cercetătorii olandezi de la Universitatea din Leiden. Neglijarea emoţională din partea familiei a fost asociată cu activarea anxioasă şi exacerbarea anhedoniei (incapacitatea de a simţi plăcere), iar abuzul psihologic şi sexual au fost asociate cu un nivel mai crescut de distres general şi anxietate.
“O înţelegere asupra cauzelor şi factorilor predispozanţi pentru depresie e crucială atât pentru medicul curant, dar şi pentru cel care dezvoltă boala. Cuvintele cheie, dincolo de genetica şi biologica bolii rămân stresul cotidian şi evenimentele adverse de viaţă, acele paie care ajung să rupă spinarea cămilei”, declară medicul psihiatru Gabriel Diaconu.
Până la depresie, psihicul unei persoane abuzate trece printr-o serie de transformări care au consecinţe în funcţionarea organismului ca întreg şi se manifestă ca o povară a dizabilităţii, explică medicul psihiatru Gabriel Diaconu. De altfel, un studiu realizat în 2010 a demonstrat că boala psihică este asociată cu cea mai mare povară de dizabilitate, iar depresia majoră, ca maladie mintală, este printre tulburările dispoziţiei cu cea mai mare prevalenţă şi morbiditate. Studiul a analizat 235 de cauze de deces la om, de la SIDA la alcoolism, de la cancer de vezică la muşcăturile de insecte şi a examinat contribuţia a 67 de factori diferiţi care conduc la moarte, de la câte fructe mănânci în fiecare zi la abuzul sexual în copilărie.
Povara depresiei poate fi uşurată prin tratament, dacă pacienţii se adresează medicului. “Tratamentele disponibile în prezent pentru boala depresivă majoră reuşesc să ajute până la trei sferturi din oamenii care se adresează medicului. Mai mult, antidepresivele moderne, pe lângă eficacitatea crescută sunt bine tolerate şi nu afectează viaţa sexuală”, spune psih