Fermierii aşteaptă să treacă zăpada, să poată ara cele aproximativ 120.000 hectare rămase pentru această primăvară, planul fiind acela de a se însămânţa 200.000 hectare, cu porumb, floarea-soarelui, ovăz, orzoaică de primăvară etc.
Aproximativ 120.000 hectare sunt încă nearate, spun specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), agricultorii aşteptând să vină cât mai repede vremea bună, deşi nici apa nu face rău, în special culturilor deja înfiinţate. Conform aceloraşi date furnizate de DAJ, trebuie pregătite pentru însămânţările de primăvară 217.839 hectare şi începută sau continuată, acolo unde deja s-a început, campania de fertilizare cu îngrăşăminte chimice a suprafeţelor aflate în cultură şi a celor ce se însămânţează în această primăvară, a pomilor, a viţei de vie etc.
Conform datelor transmise de fermieri, intenţia este ca cea mai mare suprafaţă să fie cultivată cu porumb - 115.000 hectare, deşi seceta de anul trecut a adus deja pierderi la producţia din 2012, iar lunile iulie şi august ale acestui an se prognozează de asemenea secetoase. Floarea-soarelui ar urma să fie înfiinţată pe 66.243 de hectare, ovăzul - 5.560 hectare, sorgul - 4.000 hectare, orzoaica de primăvară - 1.765 hectare, orez - 1.100 hectare etc. Legumele vor ocupa mai mult de 8.500 hectare şi cartofii - 1.836 hectare. Nici la tutun nu s-a renunţat definitiv, planul fiind acela de a se cultiva pe 70 de hectare. Tot în această perioadă ar trebui şi ierbicidate culturile de păioase şi culturile de primăvară, o etapă din tehnologia agricolă pe care doar societăţile mari şi fermierii care mai trăiesc şi din altceva decât agricultură şi-o mai permit.
Sămânţa de calitate şi utilajele cu care se lucrează ar trebui luate în discuţie la fel de serios, acum, când toată lumea ar cam paria pe agricultură pentru creştetrea economică. Relitatea din teren este însă că fermieri