Perdele de sălcii energetice vor fi plantate pe marginea drumurilor din judeţul nostru. Consiliul Judeţean este pe cale să concretizeze un proiect destinat protejării drumurilor, pe imp de iarnă, prin plantarea de arbori. Sălciile energetice vor ţine piept viscolului şi nu vor permite ca acestea să fie înzăpezite. În afara economiilor la facturile de deszăpezire, autorităţile se aşteaptă să şi facă bani cu aceste sălcii.
Un proiect ingenios deja extrem de cunoscut peste graniţă urmează să fie pus în practică de administraţia judeţeană. Vorbim de „amenajarea de perdele de protecţie“, adică, plantarea de sălcii energetice pe marginea drumurilor judeţene. Sălciile vor feri de viscol şi ninsori drumurile arădene dar, pentru că sunt energetice vor aduce şi bani în bugetul administraţiei.
Ninsorile abundente şi viscolul au ridicat mult cheltuielile cu deszăpezirea drumurilor. Pentru a reduce riscul de incidente în trafic, autorităţile au suplimentat în iarna 2012 – 2013, numărul de utilaje diponibile pentru lucrările de întreţinere a drumurilor. Ideea unei soluţii verzi le-a venit apoi reprezentanţilor Consiliului Judeţean. „Iernile trecute, pe toată partea de câmpie am avut probleme cu menţinerea drumurilor în stare bună, pe perioada de iarnă. Astfel, ne-am gândit ca în aceste zone să amenajăm «perdele de protecţie» a drumurilor, adică să fie plantate sălcii energetice. În acest fel, drumurile nu vor mai fi la fel de afectate de ninsori şi viscol şi astfel, Consiliul Judeţean va avea cheltuieli reduse cu lucrările de deszăpezire“, explică Cristian Drăgan, administrator Consiliului Judeţean Arad.
O sumă de 600.000 de lei a fost deja calculată de autorităţi pentru perdelele de protecţie a drumurilor. Luând în calcul faptul că, acest tip de vegetaţie va fi plantată în multe zone, costurile nu sunt deloc mari. Salcia energetică are randamente foarte